Prodajemo Shiitake gljive u dva oblika: svježe i sušene. Nalazimo se u mjestu Varaždin Breg, udaljeno 10ak km od Varaždina.

1. Svježe shiitake gljive [narudžba]

Svježe gljive najradije prodajemo osobnim preuzimanjem (dogovorimo se oko mjesta dostave ako ste u blizini Varaždina). Radi loših iskustava sa kurirskim službama, više ne preferiramo slati svježe gljive putem njihovih usluga.

Pošto svježe ubranih gljiva nemamo cijelo vrijeme u ponudi, primamo predbilježbe za kupnju kod prve sljedeće berbe. Pošaljite nam email, nazovite nas, ili pošaljite poruku, mi Vas zapišemo i kontaktiramo kod prve sljedeće berbe bez ikakvih obaveza!

Cijena svježe ubranih Shiitake gljiva je 18€/1000g. Minimalna narudžba je 500g. Ako želite samo za probu, dogovorimo se i to 🙂

Shiitake 250g
Ovako izgleda 250g Shiitake gljiva. Pošto im je okus većinom dosta intenzivan, nisu potrebne njihove velike količine u pripremi hrane.

Za usporedbu, cijena Shiitake gljiva u trgovačkim centrima može biti 14€ – 16€ po kg, međutim to mogu biti gljive uzgojene na supstratima nepoznatog sastava, i koje često imaju vidljivi višak vlage radi dodatne težine. Po kvaliteti su takve gljive inferiorne onima uzgojenim prirodnim putem na oblicama graba, hrasta i bukve na svježemu zraku.

Shiitake 1kg
Ovako izgleda 1kg Shiitake gljiva. To je poprilično velika hrpa gljiva! 🙂 Pošto nemaju viška vlage, 1kg gljiva do vrha napuni veliki škarnicl.

Kako čuvati svježe gljive? U običnom hladnjaku /frižideru shiitake gljive mogu stajati barem 2 tjedna bez da izgube ikakva svojstva ili strukturu. Možda mogu i dulje.. ali kod nas nikada ne prežive toliko 🙂

2. Sušene (dehidrirane) shiitake gljive [narudžba]

Sušene gljive šaljemo bez problema i poštom! Dok se sasvim dehidriraju i vakuumiraju, vrlo su pogodne za transport i skladištenje. Minimalna količina za slanje je 100g.

Sušenih Shiitake gljiva imamo u zalihama i dostupne su za kupnju tokom cijele godine. Gljive su potpuno osušene na toplome zraku u komori (50°C), gotovo da i nemaju masu, ali im je okus koncentriran i intenzivan. Sušenjem Shiitake nimalo ne gube svoja gurmanska i medicinska svojstva, a u tom obliku mogu stajati mjesecima.

100g dehidriranih shiitakea dobivamo od preko 1kg svježih, tako da je cijena za 100g dehidriranih = 20€.

Moguće je naručiti 100g, 150g, 200g i tako redom. Po jednom pismu maksimalna količina je 200g (fizički ne stane više u veliku kovertu), pa bi se veća količina poslala u više pisama ili u paketu.

Što se tiče troškova dostave dehidriranih Shiitakea, dostupan je cjenik HPa za razne opcije – najpovoljnija opcija je preporučeno pismo uz prethodnu uplatu na račun, ili dosta skuplja uz plaćanje pouzećem. Vi birate opciju po želji.

Kako upotrijebiti sušene gljive? Potrebno ih je samo namočiti u vodi na 10ak minuta, nakon čega ih pripremate kao svježe!