Gljive Shiitake jedna su od najpopularnijih gljiva na svijetu prije svega radi bogatog ukusa (zvanog “umami“) i brojnih pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje. Prvobitno su bile naseljene u Japanu, Koreji i Kini, a njihove posebne karakteristike stanovništvo poznaje više od 2000 godina.

shiitake_mushroom
  • Znanstveni naziv: Lentinula edodes
  • Sinonimi: Shii-Take, Hua Gu, aricus edodes, Shaingugu, Qua Gu, kineska crna gljiva
  • Vrsta: Shiitake je saprofit, što znači da raste na mrtvoj organskoj tvari (za razliku od mikoriznih gljiva, koje mogu rasti samo u simbiozi s korijenjem drveća, kao što je primjerice vrganj).
  • Prirodno stanište: šume tvrdog drveta tople i vlažne klime jugoistočne Azije.

Shiitake gljive su poznate po visokoj nutritivnoj vrijednosti i niskokaloričnom sadržaju. Dobar su izvor vitamina, posebno provitamina D2. Imaju dugu povijest kao eliksir za koji se vjeruje da promiče zdravlje i dugovječnost.

Gljive Shiitake koriste se kao izvor proteina u vegetarijanskoj prehrani; mesnate su teksture i sadrže sve esencijalne aminokiseline [1].

Gljive Shiitake sadrže ergosterol koji pod toplinom i ultraljubičastim svjetlom daje kalciferol (vitamin D2). Sadrže i vitamine skupine B, uključujući B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin) i B5 (pantotenska kiselina).

Minerali koji se nalaze u Shiitake gljivama uključuju Fe, Mn, K, Ca, Mg, Cd, Cu, P i Zn.

Miris ove posebne gljive blago podsjeća na češnjak, a razlog tome je sastojak koji se zove LENTINAN, isti sastojak za kojeg se u nekoliko znanstvenih radova pretpostavlja da ima anti-tumorna svojstva.

Shiitake: osnovne nutricionističke informacije

Sadržaj (po 100g sirovih gljiva)% dnevnog unosa
Kalorije 34
Ukupne masnoće 0.5 g0%
Natrij 9 mg0%
Kalij 304 mg8%
Ukupni ugljikohidrati 7 g2%
— Dijetna vlakna 2.5 g10%
— Šećeri 2.4 g
Proteini 2.2 g4%

Vitamini u Shiitake gljivama (% dnevnog unosa)

Vitamin B1
(Thiamin) 1%
Vitamin B2
(Riboflavin) 17%
Vitamin B3
(Niacin) 24%
Vitamin B5
(Pantothenic acid) 30%
Vitamin B6 23% Vitamin D 4%
Vitamin A 0% Vitamin C 0%

Minerali u Shiitake gljivama (% dnevnog unosa)

Željezo 2% Bakar 16%Magnezij 5%
Kalij 6% Fosfor 16%Selen 10%
Cink 9%Mangan 10%Kobalamin 0%

100 g sušenih shiitake gljiva sadrži 296 kalorija, 75 g ugljikohidrata, 9.6 g proteina, 12 g vlakana, 1 g lipida (zasićenih masti tek 0.2 g), 13 mg natrija.


Podaci prikupljeni sa nutritionvalue.org / USDA National Nutrient Database for Standard Reference.

[1] Sistani, N. A., D. T. Ball, and C. Sabota. “Protein Content of Shiitake Mushroom Grown on Nitrogen Soaked Sweetgum Logs.” Journal of plant nutrition 30, no. 8 (2007): 1279-1286.