Gljive Shiitake jedna su od najpopularnijih gljiva na svijetu prije svega radi bogatog ukusa (zvanog “umami“) i brojnih pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje. Prvobitno su bile naseljene u Japanu, Koreji i Kini, a njihove posebne karakteristike stanovništvo poznaje više od 2000 godina.
- Znanstveni naziv: Lentinula edodes
- Sinonimi: Shii-Take, Hua Gu, aricus edodes, Shaingugu, Qua Gu, kineska crna gljiva
- Vrsta: Shiitake je saprofit, što znači da raste na mrtvoj organskoj tvari (za razliku od mikoriznih gljiva, koje mogu rasti samo u simbiozi s korijenjem drveća, kao što je primjerice vrganj).
- Prirodno stanište: šume tvrdog drveta tople i vlažne klime jugoistočne Azije.
Shiitake gljive su poznate po visokoj nutritivnoj vrijednosti i niskokaloričnom sadržaju. Dobar su izvor vitamina, posebno provitamina D2. Imaju dugu povijest kao eliksir za koji se vjeruje da promiče zdravlje i dugovječnost.
Gljive Shiitake koriste se kao izvor proteina u vegetarijanskoj prehrani; mesnate su teksture i sadrže sve esencijalne aminokiseline [1].
Gljive Shiitake sadrže ergosterol koji pod toplinom i ultraljubičastim svjetlom daje kalciferol (vitamin D2). Sadrže i vitamine skupine B, uključujući B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin) i B5 (pantotenska kiselina).
Minerali koji se nalaze u Shiitake gljivama uključuju Fe, Mn, K, Ca, Mg, Cd, Cu, P i Zn.
Miris ove posebne gljive blago podsjeća na češnjak, a razlog tome je sastojak koji se zove LENTINAN, isti sastojak za kojeg se u nekoliko znanstvenih radova pretpostavlja da ima anti-tumorna svojstva.
Shiitake: osnovne nutricionističke informacije
Sadržaj (po 100g sirovih gljiva) | % dnevnog unosa |
Kalorije 34 | |
Ukupne masnoće 0.5 g | 0% |
Natrij 9 mg | 0% |
Kalij 304 mg | 8% |
Ukupni ugljikohidrati 7 g | 2% |
— Dijetna vlakna 2.5 g | 10% |
— Šećeri 2.4 g | |
Proteini 2.2 g | 4% |
Vitamini u Shiitake gljivama (% dnevnog unosa)
Vitamin B1 (Thiamin) 1% | Vitamin B2 (Riboflavin) 17% | Vitamin B3 (Niacin) 24% |
Vitamin B5 (Pantothenic acid) 30% | Vitamin B6 23% | Vitamin D 4% |
Vitamin A 0% | Vitamin C 0% |
Minerali u Shiitake gljivama (% dnevnog unosa)
Željezo 2% | Bakar 16% | Magnezij 5% |
Kalij 6% | Fosfor 16% | Selen 10% |
Cink 9% | Mangan 10% | Kobalamin 0% |
100 g sušenih shiitake gljiva sadrži 296 kalorija, 75 g ugljikohidrata, 9.6 g proteina, 12 g vlakana, 1 g lipida (zasićenih masti tek 0.2 g), 13 mg natrija.
Podaci prikupljeni sa nutritionvalue.org / USDA National Nutrient Database for Standard Reference.
[1] Sistani, N. A., D. T. Ball, and C. Sabota. “Protein Content of Shiitake Mushroom Grown on Nitrogen Soaked Sweetgum Logs.” Journal of plant nutrition 30, no. 8 (2007): 1279-1286.